Вже не демократія

Дарія Сингаєвська, спеціально для Європейської експертної асоціації

Угорщина за 10 років правління Орбана “Вже не може вважатися демократією”, – так охарактеризовано поточний стан режиму Угорщини у звіті міжнародної правозахисної НУО Freedom House.

“Сіра зона між демократами та автократами” настала після 10 років управління прем’єр-міністром Віктором Орбаном. Це єдина держава ЄС з гібридним режимом. Ще у 2005 році Угорщина входила до числа “консолідованих демократій”. Коли місце прем’єра зайняв Орбан, очолювана ним партія Фідес почала обмежувати права та свободи громадян. Відтак, було переформатовано виборчу систему та взято під контроль засоби масової інформації. Приміром, рішення про безстроковий надзвичайний стан “підкреслило недемократичний характер його режиму”, – йдеться у звіті. Централізація влади продовжилась після переобрання Орбана у 2019 році. Тоді локусами стали освіта та культура.

У середу результати дослідження Freedom House зазнали гострої критики у офіційному Будапешті, а сама НУО була названа “почесною фігурою у мережі Сороса”. У звіті також йдеться про “приголомшливе повалення демократії” у Центральній та Східній Європі, а також у Центральній Азії. Акценти розставлені на судовій реформі у Польщі, зловживанні владою на Балканах та загальному зниженню позицій Сербії та Чорногорії до рівня “гібридних режимів”.

За матеріалами Ziare.com

Останні записи

info@uaeuxperts.org

Stock footage provided by Videvo, downloaded from www.videvo.net