Учасники Міжнародної осінньої правової Школи вивчили європейський досвід боротьби з кіберзлочинністю

27/09/2020

З 23 по 25 вересня відбулася Міжнародна осіння правова школа «Боротьба з кіберзлочинністю відповідно до європейських стандартів правосуддя». Захід пройшов у рамках IV Харківського міжнародного юридичного форуму.

Організатори школи: Європейська експертна асоціація та Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого за підтримки Проєкту Європейського Союзу «Право-Justice».

Викладачами Школи стали міжнародні та національні експерти Проєкту ЄС «Право-Justice», фахівці у галузі кібербезпеки та права, представники державних органів, відповідальних за впровадження нових стандартів у галузі кібербезпеки. Програма Осінньої школи включала лекції, майстер-класи і практичні заняття, присвячені принципам і цінностям європейської правової традиції.

До навчальної групи було відібрано 40 учасників – студентів старших курсів правничих спеціальностей та практикуючих юристів. Вони дізналися, як працює українська система боротьби з кіберзлочинністю та вивчили кращий європейський досвід. Учасники Школи отримали сучасні знання і навички щодо запобігання, протидії та розслідування кіберзлочинів, реформування сфери правосуддя в Україні.

Захід відбувся у надсучасному Науково-бібліотечному комплексі Національного юридичного університету.

Слухачів і спікерів школи привітав проректор з навчальної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш.

«Університет уже має досвід проведення правових шкіл, які дають можливість застосовувати інноваційні підходи в освіті. Зокрема, кілька років тому було реалізовано подібний проєкт спільно з естонськими та литовськими колегами, присвячений використанню новітніх технологій в праві. Його успіх і надихнув нас на проведення школи з кібербезпеки, яка сьогодні є трендом у сфері охорони правопорядку, що важко переоцінити. Головне завдання для слухачів цьогорічної школи я бачу не в тому, щоб просто послухати спікерів, а в напрацюванні нових знань та навичок, які, на моє переконання, знадобляться всім фахівцям з права, незалежно від сфери діяльності».

Керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас, Литва, зазначив:

«Криза, пов’язана з пандемією COVID-19, не створила, але вивела на передній план проблеми, що існували раніше, зокрема, проблеми, пов’язані з кібербезпекою, недостатньою ефективністю регулювання захисту персональних даних, новими корупційними ризиками, неефективністю публічного управління тощо. Ці глибокі проблеми в культурі, якості управління, чіткості й передбачуваності правил, лідерстві, інституційних здібностях тепер становлять ще більшу загрозу».  

Лідер Проєкту поставив перед Школою високу планку: позначити ключові стратегічні підходи до вирішення зазначених проблем. 

Модерувала Школу директор з досліджень Європейської експертної асоціації Марія Авдєєва. Вона нагадала про те, що найбільш затребуваними є фахівці, які знаються на останніх тенденціях як у галузі права, так і IT-сфери. Перехід на цифрові технології та кіберзлочинність створюють нові виклики для системи правової підготовки. Правознавці потребують глибшого розуміння сучасного європейського підходу до кримінального правосуддя в цифровій сфері та у боротьбі з кіберзлочинністю.

Школа розпочалася лекцією професора права Вільнюського університету, міжнародного експерта Проєкту ЄС «Право-Justice» Гінтараса Шведаса, Литва, «Кіберзлочинність та європейське право». Професор Шведас розповів про європейські стандарти юридичної кваліфікації злочинів у інформаційній сфері. Експерт навів у якості прикладу досвід Литви, кримінальний кодекс якої визначає 26 видів злочинів у кіберпросторі.

Про електронне правосуддя та електронні цифрові підписи фахово розповіли слухачам Тарві Мартенс (Естонія) та Роман Савчук. Багато уваги було приділено принципам електронної ідентифікації у кіберпросторі.

Томас Крюсман (Німеччина), професор Грацького Університету розповів про правову оцінку транскордонних злочинів у мережі Інтернет, а також про дотримання прав людини під час їх доказування.

Експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» Івар Талло, Естонія, та Валерій Бакал на практичних прикладах пояснили, як функціонують державні органи та органи правосуддя в умовах цифровізації, розповіли про останні тенденції розвитку електронного правосуддя в Україні. Учасники Школи з’ясували основні напрямки подальшої цифрової трансформації в Україні, тенденції розвитку сфери електронних послуг та відкритих даних.

Другий день Школи був присвячений аналізу та кваліфікації дій кіберзлочинців та міжнародних злочинних хакерських угруповань. 

Цим аспектам була присвячена лекція Олександра Адамова, який має 15-річний досвід аналізу кібератак та досліджує розвиток кіберзагроз в ЄС та Україні. Експерт детально розповів про хакерські атаки кіберугрупуваннь APT28/29, Evil Corp, Gamaredon. Учасники дізналися про тенденції в атаках троянских програм-вимагачів, які полюють на великі корпорації з метою отримати викупи з потерпілих організацій.

Микола Коваль, керівник Cys Centrum, компанії з оцінки кіберзагроз, фахово розповів про безпеку інформації та про те, як розвідка кіберзагроз допомагає у попередженні атак.

Віталій Балашов, експерт з цифрової криміналістики, керівник підрозділу інженерів з кібербезпеки EPAM Ukraine, на конкретних кейсах розібрав проблеми доказування при розкритті кіберзлочинів.

Третій день був насичений лекціями експертів проекту ЄС «Право-Justice» з електронного правосуддя  Наталії Ковалко, Олександра Шевчука та Дмитра Люшуна.  Слухачі отримали прикладну інформацію про підходи до захисту персональних даних в ЄС та Україні, особливості застосування електронних цифрових підписів та напрями реформування системи правосуддя з урахуванням існуючих кіберзагроз.

Дмитро Голубничий, кандидат технічних наук, інженер з комплексної системи захисту інформації АТ «Інститут інформаційних технологій», пояснив учасникам Школи порядок визначення об’єктів критичної інфраструктури в Україні. Слухачі Школи дізналися про роль Державної служби спеціального зв’язку України як розпорядника та адміністратора Єдиного державного реєстру об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

Школа завершилася урочистою церемонією нагородження слухачів сертифікатами за участі проректора з навчальної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрія Барабаша.

info@uaeuxperts.org

Stock footage provided by Videvo, downloaded from www.videvo.net